5 Ocak 2009 Pazartesi

Tom Amca'nın Kulübesi

TOM AMCANIN KULÜBESİ
KONUSU: Zenci bir köle olan Tom’un ınsanlık dışı yaşantısı ve buruk öyküsü
ANAFİKİR: İnsanlar arasında dil, din, ırk ve renk ayrımı yapılmamalı. Tüm insanların eşit haklara sahip olmalı.
Tom, beyaz bir çiftlik sahibinin yanında çalışan ve çok sevilen yaşlı bir zencidir. Fakat sahibi uğradığı ekonomik kriz nedeniyle onu satmak zorunda kalır.Tom’u satacağı kişi ile pazarlık yapmak üzere buluşurlar. Tom’ a istenen para alıcıya çok gelir. Aralarında konuşurken yanlarına Köle Eliza’nın melez oğlu gelir. Ona şarkı söyletir eğlenirler. Ardından annesi Eliza çocuğu almaya geldiğinde Tom’un alıcısı olan Haley, kadını çok beğenir ve onu da kendisine vermesini ister. Fakat Tom ‘un sahibi Shelby, bunu kabul etmez. Ama çocuğu verebileceğini söyler. Shelby, bu haberi akşam karısına verirken Eliza bunu duyar ve oğlunu da alarak kaçar.Tom’a da kaçmayı teklif eder. Fakat Tom efendisinin güvenini sarsmamak için kaçmayı kabul etmez. Eliza’nın kaçtığını haber alan Haley, onun peşine düşer.Elisa’ya acıyan bir adam onu senatörün evine gönderir. Yufka yürekli olan senatör onu güvenlik içinde olması için emniyetli bir yere götürür. Eliza sığındığı emniyetli evde kocası George’un Kölelikten kurtulduğunu öğrenir ve o akşam kocasını bu evdeki dostları Eliza’nın yanına getirirler. Kılık değiştirerek hep birlikte kaçarlar.

Tom, zengin bir eve satılır. Temiz giysiler giyer. Görevi evin kızı Eva ile ilgilenmektir. Eva ölümcül hastadır. Tedaviler sonuç vermez. Kölelerin durumlarına da çok üzülmektedir. Kendisi öldükten sonra babasının köleleri serbes bırakmasını ister. Birkaç gün sonra da ölür. Tom efendisini hiç yalnız bırakmaz. Efendisi Tom’u azat etmek ister fakat Tom efendisini bu acılı haliyle yalnız bırakmak istemez. Efendisi bir kavgayı ayırmaya çalışırken bıçaklanır ve ölür.Tom çok üzülür.Özgürlüğüne kavuşma hayalleri suya düşer. Çünkü, hanımı Tom’la beraber tüm köleleri bir pamuk çiftliği sahibine satmıştır. Yeni sahipleri onlara çok kötü davranmaktadır. Yeni sahibi Tom’un ne kadar akıllı ve çalışkan olduğunu fark eder ve onu gözcü olarak yetiştirmek ister. Fakat Tom bunu kibarce reddeder. Sahibi onu döver, kanlar içinde bir depoya bırakır. Gece yarısı sahibi yanına gelerek kendisinden özür dilemesini aksi taktirde kendisini öldüreceğini söyler ama Tom ölümü göze alarak özür dilemez. Tam Tom’u dövecekken kahya köle yetişir engel olur. Çünkü Sahibi bu köleyi büyücü sandığı için ondan çekinir gider. Tom’a yapılan işkenceler artık onu etkilemez olur. Tom’un uysallığı sahibini daha çok kızdırır.
Kahya köle sahibini öldürmek istediğini Tom’a söyler ama Tom onu bu fikrinden vaz geçirir.
Kahya , bir köle kızla beraber kılık değiştirerek kaçar. Sahipleri Tom’u suçlar ve döverek öldürür. Oğlu George Tom’u bulur ölüsünü alıp giderken Sahibini de döver.Bir gemiye binerek özgürlüklerine kavuşurlar.

Hiç yorum yok: