14 Haziran 2008 Cumartesi

Güvenin Hormonu

Sağlıklı bir ilişkinin temelinde güven duygusu yatar. Bilindiği üzere davranışlarımızın ve iç dünyamızın düzenlenmesinde beynin salgıladığı kimyasallar önemli rol oynar. İşte güven duygusunun ortaya çıkmasında da beyin kimyasalları önemli rol oynar. Zürich Üniversitesi'nin bir araştırmasına göre; ihanete uğrasak bile başkalarına güven duymaya devam etme eğilimimizde beyindeki "oksitosin" hormonu devreye girerek, beynin korkuyla ilgili bölgesini baskılıyor.
49 yetişkin erkekle yapılan çalışmada bir gruba burun spreyi aracılığı ile oksitosin verilmiş ve bu grubun, ihanete uğrasa bile karşısındakine güven duymaya devam ettikleri gözlenmiş. Aynı zamanda bu kişilerde başka duyguların işlenmesinden sorumlu beyin bölgesinin ve hatalardan ders almada devreye giren başka bir bölgenin etkinliğinde düşüş görülmüş.

Demekki güven, hatalardan ders alma, affetme gibi içsel dünyamızdaki olaylar beyinde salgılanan oksitosin hormonu ile alakalıdır. Güven duygusunu yitirmiş olan, hatalarından ders almayı bilmeyen insanları suçlamanın yersiz olduğunu böylece öğrenmiş bulunuyoruz.

Hayattan ders almayı bilmeyen bazılarından biraz oksitosin alınarak, hiç bir koşulda hiç kimseye güvenmemeyi ilke edinmiş diğer insanlara verilse toplumsal yaşantımız daha parlak olurdu sanırım.

Hiç yorum yok: