26 Mayıs 2008 Pazartesi

ÇERKEZ YEMEKLERİ

Çerkezlerin yemekleri kendine hasdır. Yemekte çesitlilikten ve gösterişten ziyade lezzet ve besin değeri önemlidir. Az ve kuvvetli yerler. Bu yüzden et, süt yoğurt ve et ürünlerini tercih ederler. Bu yüzden fazla şişman olmazlar, gürbüz vücutlu ve ince belli olurlar.
PASTA:
Çerkezler ekmek yerine mısır unundan pişirilmiş pasta dedikleri lapayı tercih ederler.Pirince fazla değer vermezler. Mısırı değirmene vermeden iyice kuruttukları için pastalık mısır unu bir dereceye kadar kavrulmuş demektir. Bunu da suda kaynatarak pasta haline getirirler. Her türlü pasta istendiği şekle konabilecek şekilde katı yapılır. Pastayı "şeven" denen dibi yuvarlak, kulplu demir tencerede kuvvetli ateş üzerinde ve demire temas eden kısmı da kızaracak şekilde iyice pişirdikten sonra hamur tadı vermez.
Çerkezler sacyağı kullanmazlar. Tencereyi ocağın içinde daima asılı duran , istendiği kadar kaldırılıp indirilebilen ve "LEHUNÇTLEUXUNÇ" denen demir zincire asarak kaynatırlar. Pastayı karıştırmak için "BELAĞ" adını verdikleri küçük bir tahta ve düz kürek kullanırlar. Kadın tencereyi yere indirerek belağla güzelce karıştırarak tekrar asar. Bu şekilde bir kaç defa indirip bindirerek iyi bir şekilde pişmesine dikkat eder.
Pasta birlikte yenecek katığa göre sofranın üzerine daire veya yarım daire oluşturacak şekilde ince ve uzun olarak konur. Bazen de sofrada bulunacak her misafire göre ayrı ayrı konur. Bu şekil daha kibar sayılır.
Pasta yekpare ve daire şeklinde sofraya konursa birlikte yenecek "ŞİPSİ" yağda kızartılmaş ve üzerine tereyağı veya kaymak konmuş peynir, söğüş et ile yenmek üzere yapılan güzel salça pastanın ortasına oyulan çukura konur. Pişmiş et, kuru peynir ufak ufak doğranarak pastanın kenarına biraz batırılmak suretiyle konur.
Sulu katıklar, sahan ve kase içinde olarak yarım daire teşkil eden pastanın ortasına konur.
Pasta el ile lokma haline getirilerek yendiği için sofradan hemen önce eller sabunla yıkanır, temiz havlu ile kurulanır. Hizmet eden sağ eliyle ibriği, sol eliyle leğeni tutar ve dizlerinin üzerine çömelerek suyu döker. Misafirler el yıkamak için yerlerinden kaldırılmazlar. "APLEŞ" dedikleri havlu (peşkir) genellikle kızların ketenden yaptıkları uçları nakışlı, beyaz ve uzunca temiz havludur. Fakat yemek yerken kimse kucağına havlu koymaz. Dökerek yemek terbiyeye aykırı görülür.

Hiç yorum yok: